Waarom Lijkt Het Alsof Onze Menstruatie Erger Wordt ALS WE OUDER WORDEN?

"Unlike a fine wine."

De beginfase van de puberteit is zo leuk, toch? De onhandigheid was niet genoeg. Dus we kregen hormonale puistjes, en deze nieuwe krampen waar we elke maand mee te maken hebben. Wij snappen het. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen we uit deze symptomen evolueren en bepaalde voorbereidingen in een vooraf bepaalde routine steken zodat we eraan kunnen wennen dat we weer een paar dagen moeten afzien… Helaas lijkt dat niet het geval te zijn.

Veel vrouwen ervaren slechtere menstruaties naarmate de tijd verstrijkt. Velen van ons schrijven het toe aan de leeftijd, afnemende gezondheid, dieet, enz… en hoewel dat allemaal waar is, is er in zekere zin iets meer aan de hand dan dat. Revive is op onderzoek uitgegaan, en wij geven jullie onze inzichten mee in deze blog.

“Een reden dat menstruatie erger kan worden, is dat oudere vrouwen een hoger aantal structurele afwijkingen van de baarmoeder hebben. Baarmoederfibromen, die goedaardige tumoren van de baarmoeder zijn, komen bijvoorbeeld vaker voor bij oudere vrouwen. En baarmoederfibromen kunnen zware, onregelmatige pijnlijke menstruaties veroorzaken.” Hoewel baarmoederfibromen niet kankerachtig of super gevaarlijk zijn, zijn ze ongelooflijk vervelend en ongemakkelijk. Ze kunnen klein zijn, zoals een zaadje, of ze kunnen zo groot worden dat ze de baarmoeder daadwerkelijk uitbreiden, waardoor een vrouw een opgeblazen uiterlijk kan krijgen of zelfs merkbaar gewicht bijkomt.

Soms is het een hormonale verschuiving. De overgang naar de menopauze is een sterk voorbeeld, hoewel dingen lang daarvoor het niveau kunnen bereiken dat als “erger” zou kunnen worden beschouwd. “Typische hormonale veranderingen die optreden tijdens de overgang naar de menopauze kunnen leiden tot een onregelmatige menstruatiecyclus. Periodes dat je uw menstruatie moet doorkrijgen kunnen dichter op elkaar liggen, of kunnen langere periodes tussen zitten. Je kan ook heviger gaan bloeden, of je verliest maar lichtjes bloed. Ook kunnen je menstruaties langer of korter duren dan dat je voorheen gewend was.” De overgang naar de menopauze kan maanden of zelfs jaren duren. Het is belangrijk om vroegtijdig de leiding te nemen over onze reproductieve gezondheid om wanneer het zover is een vloeiende overgang te kunnen maken.

Soms voelt het alsof PMS-symptomen (premenstrueel syndroom) zich lijken op te stapelen. “Oudere vrouwen kiezen eerder voor niet-hormonale anticonceptie-opties zoals eileider legaties of een vasectomie. Vervolgens merken ze een toename van PMS-symptomen (of hevige/pijnlijke menstruaties) nadat ze stoppen met hun hormonale anticonceptie.” Dit is een ander type hormonale herkalibratie.

“Soms vergeten vrouwen hoe hun menstruatie aanvoelde zonder de anticonceptie – anticonceptiepillen worden niet alleen gebruikt om zwangerschappen te voorkomen, maar ze kunnen ook sommige vrouwen helpen met hevige, pijnlijke menstruaties of stemmingswisselingen in verband met hun menstruatiecyclus.” Dit is natuurlijk voor ernstige situaties en bij verantwoord gebruik zoals aanbevolen door uw huisarts.

Het is van cruciaal belang dat we deze veranderingen opmerken en aandachtig luisteren naar wat ons lichaam ons vraagt. “Soms raken mensen zo gewend aan extreem hevige of pijnlijke menstruaties dat ze aannemen dat het ‘normaal’ is. Daarom is de perceptie bij mensen van ‘normaal’ niet altijd correct. Als uw vaginale bloedingen of menstruatiekrampen uw dagelijks leven verstoren, praat dan met uw huisarts hierover. Er zijn hormonale en niet-hormonale opties om u te helpen uw symptomen onder controle te krijgen. De meeste vrouwen met onregelmatige menstruaties hebben die omwille van een goedaardige (niet-kankerachtige) reden, maar hevige, onregelmatige menstruaties kan ook een teken zijn van een prekanker of kanker in de baarmoeder (endometriose kanker).”

Het korte antwoord is om niet meteen te panikeren. Het is zeer belangrijk om altijd op symptomen die je lichaam aangeeft te letten. Als u het gevoel heeft dat u extreme symptomen of aanslepende pijn ervaart, vertrouw dan op jezelf, vertrouw op je lichaam die deze symptomen aangeeft en raadpleeg een huisarts of een specialist die je verder kan helpen.

 

De inhoud beschreven in dit artikel dient louter voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel advies of consultatie, inclusief professioneel medisch advies of medische consultatie; Revive houdt zich niet bezig met het verstrekken of verlenen van medisch advies of medische diensten. Revive zet de topics beschreven in het artikel in de schijnwerpers, maar is geen verplichting om deze op te volgen. U begrijpt en stemt ermee in dat Revive niet aansprakelijk kan gesteld worden voor enige claim, verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van of het vertrouwen op enige inhoud of informatie beschreven in het artikel.

Share this post

More to explore

Home & Entertaining

TAYLOR SWIFT – FOLKLORE ERA

Zowel Taylor als Miley Cyrus werden beroemd aan het begin van de jaren 2000. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze vrienden werden. Taylor heeft zelfs een rol in

nl_NL_formalDutch